Su Etüdü (Derinlik ve Debi Belirleme) Çalışmaları Yanında Su Sondajı Hizmetlerimiz de Bulunmaktadır.
Edremit Zemin Etüdü ve Sondaj Hizmetleri olarak en çok sorulan sorular ışığında sizleri bilgilendirmek isteriz.
Dikkat !!!
Sondaj kuyu kurumaları maalesef günümüzün en büyük sorunlarından birisi haline geldi. Yeraltı kaynaklarımızı bilinçsizce tükettiğimiz sürece maalesef durum daha da kötüye gidecek.
Sondaj , su kuyusu , artezyen hakkında en sık sorulan soruları sizler için cevaplamak isteriz;
Soru: Kuyumuz kurudu. Aynı kuyuda işlem yapılabilir mi ?
Cevap: Genellikle hayır. Maalesef kuruyan kuyular ile ilgili bir çalışma genellikle yapılamamaktadır. Yeni kuyu açtırmak her zaman daha az maaliyetli olmaktadır.
Soru: Mutlaka ruhsat almalı mıyım ?
Cevap: Evet almalısınız. Ruhsatsız kuyular kaçak kuyu sınıfına girer ve ileride hiçbir hak iddia edilemez ve tespiti halinde yaptırımlar olabilir. Bu nedenle DSİ Su Arama ve Kullanma Ruhsatı mutlaka alınmalıdır.
Soru: Ruhsat ne kadar sürede çıkar ?
Cevap: Ruhsat işlemleri başvuru yapılan DSİ Müdürlüğü’ne bağlı olarak 20 gün ile 45 gün arasında değişmektedir.
Soru: Başvuru ücreti ne kadar ? Nasıl ve ne zaman ödenir ?
Cevap: Ruhsat başvuru ücreti, başvuruda bulunan mühendislik/müşavirlik firmasına peşinen ödenir ve tutarı DSİ tarafından belirlenir.
Soru: Başvurudan sonra ne yapılır ?
Cevap: Mühendislik/Müşavirlik firması arazinizdeki suyun arama ve ortalama metraj bilgilerini çıkartmak üzere arazinize gelerek jeofizik ölçüm yaparak size ortalama metraj ve +- ortalama maaliyeti bildirirler.
Soru: Jeofizik ile yapılan ölçüm için herhangi bir ücret ödeyecek miyim ?
Cevap: Evet. Jeofizik ölçüm kabaca bir tabirle yerin röntgenini çekmektir. Yeraltındaki suyun ortalama kaç metrede ve verimli olup olmadığı konusunda size bilgi verilir. Sonrasında sizin kararınıza göre sondaj aşamasına geçilir.
Soru: Ortalama metraj kesin midir? Ya daha derinde çıkarsa ? Jeofizik yöntem güvenli mi ?
Cevap: Jeofizik yöntem ile verilen ortalama metraj bilgisi %80 oranında doğrudur. Burada maddi açıdan temkinli olmak elbette ki iyi bir karar. Ancak şu da unutulmamalı, ya daha erken çıkarsa? Bir de jeofizik yöntem yapılmadan sondaj yapıldığında neler olabilir? Bunu da düşünmekte fayda vardır. Hiç su olmayan bir yere sondaj vurmak veya daha erken çıkabilecek bir yeri pas geçerek daha derinlerde aramak…
Soru: Sondajı açıp bırakıyor musunuz ?
Cevap: Sondaj işlemleri bittikten sonra borulama ve çakıllama işlemleri yapılır. Dalgıç pompa gerekli ise kullanılır. Temiz su elde edildiğinde kuyunuz size başarı ile teslim edilir.
Soru: Ruhsat ve jeofizik çalışma ücretini peşin ödemiştim. Sondaj ücretini nasıl ödeyeceğim?
Cevap: Jeofizik çalışma ile tespit edilen metrajın yarısı peşin, yarısı kuyunuz teslim edildiğinde alınır. Örnek vermek gerekirse, DSİ ruhsat ve jeofizik ölçüm bedelini peşin ödediniz ve sondaj metraj hesabına göre 10.000 TL daha ödemeniz gerekiyor ise, sondaj başlangıcında 5.000 TL peşin ödersiniz. Diyelim ki daha derinde çıktı ve toplam 12.000 TL ödemeniz gerekiyor. Bu durumda başlangıçta vermiş olduğunuz 5.000 TL düşülerek 7.000 TL kuyu tesliminde ödemeniz gerekecek. Tam tersini düşündüğümüzde ise, sondaj metraj hesabına göre 10.000 TL ödemeniz gerekiyordu. Ancak su daha erken bulundu ve metraj toplamında 8.000 TL ödemeniz gerekiyor. 5.000 TL daha önceden verdiğiniz için 3.000 TL ödediğinizde kuyunuz teslim edilecektir.
Soru: Sonuçta biz yerin altını bilmiyoruz. Dolandırılma ihtimalimiz var mı ?
Cevap: Evet. Maalesef kötü niyetli faaliyetler geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam etmektedir. Bundan korunmanın tek yolu, bilime dayalı ve güvenilir firmalar ile çalışmaktır.
Soru: Çubuk ile su araması yapanlar var. Güvenebilir miyiz ?
Cevap: Elbette ki hayır. Bunlar tamamıyla dolandırmaya yönelik ve şehir efsanelerinden öteye gitmeyen hurafelerdir. Bilim ile yürümenizi tavsiye ederiz. Elbette ki karar sizin 🙂